lauantai 17. syyskuuta 2016

Kotitekoisen poikabändin alkeet

Jälleen löysin kirjastosta hyvän, kotimaisen nuortenkirjan vinkattavaksi oppilaille. Harri Veistisen esikoisteos Kotitekoisen poikabändin alkeet (S&S, 2016) vie lukijansa pieneen Kiukaisten taajamaan. Ysiluokkalainen Rene noudattaa isoveljensä ohjeita: hän yrittää olla keskiverto ja huomaamaton. Hänen pitää olla tekemättä itsestään numeroa ja olla rakastumatta luokan kauneimpiin tyttöihin. 


Renen koulu tuntuu ihan tavalliselta yläkoululta. On kaveriporukoita, ysejä, kaseja, kuivakoita opettajia, kiusaajia ja kiusattuja. Renen ysiluokka alkaa olla loppusuoralla, kun häntä alkaa "viirata". Rene päättää perustaa poikabändin tuomaan vähän säpinää kuolleeseen kylään. Tavoitteena on esiintyä play backina koulun juhlassa, tanssiliikkeita unohtamatta - ehkäpä tällä irtoaisi myös tyttöjen huomio. Renen kaveri Onni on kauhuissaan. Nörtti-Topikaan ei innostu projektista. Lähteekö sentään koulukiusattu kasiluokkalainen Patrik mukaan? Jaksaako ´"sukulaistyttö" Hilda olla tukena?

Veistisen kirjan helmi on teoksen alaviitteet, joissa kertojana toimiva Rene kommentoi tekemisiään kerrontaansa. Tällä hän saa lukijan lähemmäksi teosta, henkilökohtaisen otteen. Huumori värittää teosta, ja huumori teoksessa syntyy oikeastaan siitä, että Rene osaa nauraa itselleen ja touhuilleen. Yllätys onkin, että teos saa lukijan myös itkemään, vaikkakin lukijalle annetaan kyllä vinkkejä tapahtumista. Renen toiminta saa selityksensä. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti