keskiviikko 28. joulukuuta 2022

Bongataan lintuja -haaste

 

Sheferijm - Ajatuksia kirjoista -blogin Bongataan lintuja -lukuhaaste on tässä. Jäin pihatähystelijän tasolle. Muitakin lintuja varmasti olisi ollut, muttei aina ollut muisti mukana lukiessa tai kuunnellessa. 

 1. Joel Elstelä: Sirkusleijonan mieli (naakka)

"Yllättäen hän muistaa, kuinka vuosia sitten Bremenissä telttaan lensi naakka taikurin esityksen aikana. Lintu katseli esitystä kattovaijerissa istuen. Hämmästyttävä tasapainokyky, vaikka otus oli rähjäinen ja puolikuolleen näköinen. Sulat sekaisin, toinen jalka vino ja kaksivarpainen. Nokkakin oli halki ja siitä puuttui pala. Vasemmalla puolen päätä ei ollut edes silmää - pelkkä ontelo kuoppa, jota suttuiset höyhenet yrittivät turhaan peitellä kuin olisivat hävenneet vammaa. Harmaanmusta, synkkä otus. Kuolemaantuomittu nokkavamman vuoksi..."


2. Charlotte McConaghy: Viimeinen muuttolintu (lapintiira)

Linnun nokka on punainen, kuin vereen kastettu. Se on minulle vahvuuden merkki. Lasken pienen olennon takaisin pesään ja vien korin mennessäni  hivuttautuessani pois. Toivon, että naaras ampaisee vapauteen kiivain siiveniskuin, ja juuri niin käy: se syöksähtää taivaalle huikean kauniina. Yhtä punaiset jalat kuin nokkakin. Musta samettilakki. Kaksihaarainen pyrstö ja niin kovin elegantit teräväkärkiset siivet. 

 

3. Merja Mäki: Ennen lintuja (kurki)

Taivaalla ronkotti kurkiparvi. Linnut hakivat lentokorkeuttaan, ja kaulat sojottivat suorina kohti Sortavalaa. Parvi oli jostain syystä lähtenyt kohti lämpimiä maita myöhään, paljon myöhemmin kuin lajitoverinsa. 

 

 4. Maisku Myllymäki: Holly (vihermehiläissyöjä)

Vihermehiläissyöjää ei pidä sekoittaa mehiläissyöjään (Merops apiaster), joka on väritykseltään vielä riemunkirjavampi; kuin guassipaletti, lunnin nokka soidinaikaan, yökerhon välkkyvät valot siinä vaiheessa, kun kaikki on vielä ihanaa.


5. Anthony Doerr: Taivaanrannan taa (lapinpöllö)

Pöllö räpyttelee silmiään kolmesti neljästi. Silmäluomet sulkiessa pöllö katoaa taas rungon vieressä olevaan varjoon. Kun silmät avautuvat uudestaan, olento ilmestyy takaisin. - - .Tässä paikassa on taikuutta, pöllö näyttää sanovan."


6. Meritta Veilleux: Sovinto (punarinta)

"´Erithacus rubecula´, Biologi kuiskasi. Ja he katsoivat punarinnan hyppelehtimistä huurteisella oksalla. Välillä lintu käänsi päätään, katsoi heitä kuin olisi esiintymässä tärkeällekin joukolle, heilautti pyrstöään kuin keimaileva nainen - ja lennähti seuraavalle oksalle."

1 kommentti:

  1. Hienoja bongauksia olet löytänyt. Tuon Ennen lintuja -teoksen ainakin tahtoisin lukea. Kiitos mukanaolosta.

    VastaaPoista